Finansfeber - -ett skrått blikk på finans
RSS

Siste innlegg

Must Watch: Korrupt statistikk
Cross Rate & Eksport
Intervju med David Stockman
Essensen i Eurosonen i ett Genialt Innlegg
Ymse

Kategorier

Diverse
Gull
Investering
Makro
Nyhetskommentar
Sølv
Spørsmål & Svar
drevet av

Finansfeber blogg

Must Watch: Korrupt statistikk

Inflatioooon... (uttales Doug Heffernan-style)
 
Norge driver med mye av det samme, som beskrevet med ord, charts, og tilslutt en alternativ KPI-variant her, her, og her.
 
 
Du trenger Flash Player for å kunne se denne siden.
Inflation Propaganda Exposed
The CPI is no longer a tool to accurately measure inflation, but an instrument of propaganda the government uses to hide accelerating inflation from the public and financial markets. Modest CPI incr...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Cross Rate & Eksport

Som Jim Rickards har sagt angående the coming of QE 3: "Watch the cross rates"

Hvorfor? For når Euroen svekker seg mot dollaren blir amerikanske produkter dyrere for (allerede hardt pressede) europeere, noe som igjen gir ett negativt utslag for sysselsettingen i statene (mindre varer å selge=mindre varer å produsere=mindre behov for arbeidskraft).

Uncle Ben's 2. mandat, det om "å legge til rette for full sysselsetting" (det er kun Fed av sentralbankene som har dette mandatet skriftlig nedfelt...selv om de fleste andre også streber etter svakere valuta for å beskytte egen eksportsektor. Ta Norges Bank for eksempel, som kutter rentene for å hjelpe norsk eksportindustri selv om vi er midt i en høykonjunktur med gallopperende boligpriser og massivt låneopptak i husholdningene, noe som tilsier høyere renter...) lider derfor når EUR/USD utvikler seg slik som chartet under viser:

Rickards, som etter min mening har vært markedskommentatoren med den mest blankpolerte krystallkulen av alle, mener at kryssningspunktet for Fed går ved 1,30. Ett nivå som ble nådd for 3mnd siden.
Siden Ben tydeligvis faktisk tror økonomien har vært på bedringens vei (går ut fra at han faktisk aksepterer de offentlige og velmasserte makrotallene) er etter min gjetning årsaken til at QE3 ikke enda har blitt sparket i gang. Skjønt, indirekt QE via statsobligasjonskjøp fra begunstigede primary dealers (store untouchable banker som nå mer eller mindre fungerer som en forlenging av myndighetene) har funnet sted kontinuerlig.

Uansett er nok tallene fra (det som er igjen av)USAs eksportindustri egnet til å holde Ben våken de neste nettene. Det massive fallet i ordre sammenfaller veeeeldig bra med Mr. Rickards print-benchmark på 1.30...Intervju med David Stockman

The great margin call from above:

Du trenger Flash Player for å kunne se denne siden.
David Stockman - Conversations with Casey
http://bit.ly/RecoveryRealityCheck For the complete audio set from the conference, available in CD and mp3 format.At the latest Casey Research Conference, "Recovery Reality Check" in Weston, Flori...

Essensen i Eurosonen i ett Genialt Innlegg

Dagens innlegg er ikke produsert av Finansfeber, men sakset fra kommentarfelte fra denne E24 artikkelen.

Kommentaren er en helt spot-on korrekt oppsummering av kattepinen i Eurosonen, og noe av det aller beste jeg har lest i ikke bare ett kommentarfelt, men på nettstedet som helhet.

Forfatteren kaller seg "Random4925"

(Gå gjerne inn på artikkelen og trykk på "liker" knappen på innlegget hans, slik at han gidder å skrive videre)

"Vet du hvordan du kan vite at krisen i Spania, Italia og Hellas er over? Lønningene justert for kjøpekraft er på lik linje eller under gjennomsnittlige asiatiske lønninger. Det er dette denne krisen egentlig dreier seg om. Den ekstreme krunsjen i Eurosonen er bare den økonomiske virkeligheten som blir trødd nedover hodene på disse menneskene. Hvordan kan et individ, en familie, en by, et land forvente å konsumere mer en de produserer i årtier? Varene og tjenestene de konsumerer men ikke produserer må jo komme fra en eller annen plass, og når det ikke produseres noe som kan brukes til å bytte med så må overforbruket finansieres av gjeld. Og gjett om Italienerne, spanjolene, grekerne og andre europere har tatt på seg mye gjeld for å holde forbruksfesten gående.

Det som skjer nå er logisk, det er rettferdig, det er moralsk riktig. Bare fordi noen har blitt vandt til en livsstil som langt overgår hva de egentlig har råd til betyr ikke at de har rett på den, vi lever ikke i et føydalsamfunn med en vestlig adel som på en eller annen måte er priviligerte og er født med privilegiet å leve som konger og dronninger mens resten av verden slaver som trell for dem. Forbruk må stå i stil med produksjon. Du må yte før du kan nyte. Disse Italienske innbyggerne må redusere lønningene sine helt utrolig kraftig nedover slik at de blir konkurransedyktige igjen, dette er helt uungåelig uansett hvor mye streik eller hva minstelønninger som blir vedtatt. Greier de ikke betale huslånene sine får bankene gå konkurs. Det kommer garantert nye banker som kjøper opp de råtne lånene for en fraksjon av verdien og selger husene tilbake for det de egentlig er verdt, antageligvis under 10% av nåpris, hvem vil vel bo i et råttent, eldgammelt steinhus i et lusfattig land?

Dette er helt enkelt å forstå for den som bare har litt fantasi: Det er ikke nok Euroer igjen i Italia til å betale fulle lønninger til alle, det er ikke nok Euroer igjen i Italia til å betale gjeld med, og for hver eneste Euro som forlater Italia så blir det enda færre igjen til å betale gjeld og lønninger med. Hver gang en Europeer får litt penger mellom hendene så kjøper han noe som er produsert i Asia fordi det er der en får mest igjen for pengene. Dette fører bare til at enda flere Euroer forlater Eurosonen og flommer inn i Asia. Det er nesten poetisk å se hvor herlig utgjevnende kapitalisme virker, de fattige blir rikere og de rike blir fattigere helt til de møtes på halvveien og kan vokse videre sammen.

Lønningene må ned slik at de reflekterer den akutte mangelen på Euroer i Italia. Når lønningene går ned blir de mer konkurransedyktige igjen og hvis de er flittige greier de kanskje snu strømmen av Euroer ut av landet slik at penger igjen flyter tilbake. Euroen fungerer som en gullstandard for uproduktive land, de ser på dette som noe negativt mens det egentlig er det mest positive de kan bli utsatt for. Når økonomiene nå kollapser er det virkeligheten som stille og rolig forteller dem: Dere gjør så mye feil i hvordan dere har organisert samfunnet deres at dere ikke greier å produsere noe av verdi, se på dere selv og gjør endringer på strukturen deres slik at innbyggerne deres igjen kan bli vellstående. Men innbyggerne vil ha større stat, mektigere stat, staten skal være mor, far, bestemor, bestefar, barnehagetante, sykepleier, lege, støttekontakt og alle vare og fine ting på en gang. Det er jo selvfølgelig denne strukturen som har ført til krisen. Ikke regn med at dette ordner seg for fort."

Ymse

Ferietid blant Europas ledere, masse statsgjeld til forfall, budsjettunderskudd som skal dekkes opp, statsansatte i Helleas kan vente forgjeves på lønningene i August, IMF spiller hard-ball...

Vi går mot en innholdsrik sensommer. Det knytter seg stor spenning til om grekerne vil få mer penger av troikaen i August, siden de ikke har klart å gjennomføre kuttene de har forpliktet seg til. Lagarde har sagt at IMF ikke vil gi ett rødt øre før alt er på stell i forhold til disse kuttene.
Om det bare er politiske utspill, eller har rot i virkeligheten, avhenger av kun en ting:
Har troikaen (kanskje ved hjelp av Fed) satt i stand mekanismer som de mener vil være tilstrekkelige til å hindre armageddon fra å inntreffe i det finansielle systemet dersom Hellas defaulter/går ut av Euro-samarbeidet.

Hvis de føler seg trygge på dette (skjønt, man kan umulig vite siden bankene kjører med to sett regnskaper og alle er avhengig av alle via derivater som er hedget og re-hedget, etc...) lar de grekerne gå, hvis ikke får de mer penger.

Spania begynner virkelig å bli det nye Hellas. Ettersom tiden (nå dager og uker) går dukker det opp nye problemer. Spesielt er det de selvstyrte regionene som nå trenger hjelp. Minner om at når den nye regjeringen kom til makten, ramlet det ut betydelig mengder med gjeldsskjeletter av skapet, som den forutgående administrasjonen hadde "oversett". Spesielt var det i nettopp de selvstyrte regionene problemene lå.

...Men fortvil ikke. Fortsett ukritisk med å kjøpe fondsandeler og enkeltaksjer. De risikoaverse av dere kan trygt plassere pengene i ulike pengemarkedsfond.Dette ordner seg...:

...H. M. Andreassen har herved avlyst alle eventuelle problemer knyttet til Spanjolene...godt å vite...

Det er som med muggsopp: De som først kommer til syne er bare toppen av isfjellet. Når man begynner å åpne veggene ser man virkelig hvor ille det er. Spania er nå på vei inn i sitt muggsopp-moment...
Forvent mer overskrifter derfra fremover.

Euroen sank nylig til sitt laveste mot USD på 25 mnd.dette er ikke bra for amerikansk eksportindustri. Ser man denne utviklingen opp mot den lavere oljeprisen og de nye "tilpassede" måtene å måle inflasjon på, samt de svake arbeidsmarkedstallene, ligger alt klappet og klart for mer QE. Sansynligvis i August. Før, hvis Dow siger markant.

For perspektiv er denne artikkelen fra ZH å anbefale. Den tar kort for seg problemene til bl. a. Russland, på slutten av 90-tallet. Også den gang var det utallige "krisen er løst" overskrifter som ble (som vanlig) ukritisk servert av finansmedia...Alikevel skjedde det uungåelig (som det ofte gjør...) nemlig at eks-kommunistene faktisk gikk konkurs og Asia-krisen meldte sin ankomst.


LIBOR: Alt du trenger å vite

Først i ett innlegg sammen med Nomi Prins, deretter i ett videointervju med USA Watchdogs Greg Hunter, gir tidligere assistant treasurer under Reagen, Paul Craig Roberts, oss de usminkede realitetene omkring LIBOR-Gate.

Følgende tre hovedpunkter er blant de mest vesentlige elementene å merke seg:

  • Det er nå bankenes tur til å gjengjelde bail-out tjenestene ved å steppe inn på bid siden på auksjoner av statspapir (ingen overraskelse der).

  • Systemet kollapser dersom man renser det for svindel. Alt må nå holdes sammen med stadig mer drastiske metoder. Forvent derfor at ingen top-dogs fra storbankene må i fengsel

  • Min favoritt: (mot slutten av videointervjuet, hvor en opprørt Greg Hunter indignert foreslår at "Nå må det vel være game over for svindlerne". Pga. offentliggjøringen av LIBOR-Gate..) "The people dont understand this. And most of the people who do are part of, or dependent on the system"

In other words, we would argue that the bailed-out banks in the US and UK are returning the favor that they received from the bailouts and from the Fed and Bank of England’s low rate policy by rigging government bond prices, thus propping up a government bond market that would otherwise, one would think, be driven down by the abundance of new debt and monetization of this debt, or some part of it.


Videointervju:
Du trenger Flash Player for å kunne se denne siden.
Paul Craig Roberts - Libor Fraud Now Part of the System
http://usawatchdog.com/ - Former Assistant Treasury Secretary Paul Craig Roberts says the Libor rate rigging scandal was all about keeping the financial system and the big banks from failing. Forget p...


Bank: Videresalg av ditt boliglån

Som grundig omtalt i tidligere innlegg, selger bankene den beste delen av boliglånet ditt videre, for så å bruke inntektene fra salget til å kunne generere nye boliglån.
Tidligere satt banken selv på hele lånet ut løpetiden, men slik er det altså ikke lenger. Denne videresalgsmodellen kommer opprinnelig fra USA og er fortjenestemessig overlegen den "gamle" modellen.

Baksiden av medaljen er at for å fungere, må videresalgsmodellen hele tiden mates med ny-genererte lån. Som nevnt ovenfor er det kun den beste delen av lånet ditt som selges videre (mange lån blir pakket sammen og solgt i form av obligasjoner...høres kjent ut..).
Den "øverste" delen av lånet aka. "Topplånet" beholdes på bankenes bøker. Topplånet er den delen av lånet som faller utenfor 75% sikkerhet. Etterhvert som ponzi'n gjør at boligene taksteres høyere, konverteres også topplånene (som da kommer innenfor sikkerhetsmarginen på 75%) til Bolgkreditt lån, og pakkes og selges som obligasjoner de også.

På denne måten setter bankene seg selv opp for store problemer i fremtiden dersom boligmarkedet skulle falle i verdi (kontroversiellt, jeg vet. Men Finansfeber hører til de marginale finanskommentator-mediene som mener at ett tre faktisk ikke kan vokse inn i himmelen).
Denne fremtidige risikoen tar de med glede i bytte mot gevinst i dag...

Når forrige innlegg om dette ble skrevet, hadde jeg ikke tall på hvordan denne miksen av "solgte god-lån" vs. topplån var vektet på bankenes balanse. Etter omsider å ha fått svar på dette fra Finanstilsynet, kan det meldes at halvparten av bankenes lån er i Boligkredittforetak. Andelen har altså gått fra 0% da ordningen ble åpnet for i 2008, til 49% 3,5 år senere...

Under kommer mailkorrespondansen med Finanstilsynet:

Finansfeber:
Hei!
Jeg har følgende spørsmål angående bankenes boligkredittforetak (BK).
Fungerer dette slik at når bankene selger de nederste 75% av ett boliglån i obligasjonsmarkedet (pakket
inn i BK obligasjoner), så er det obligasjonseieren som får renteinntektene og hovedstolen ved
obligasjonens utløp, samtidig som denne tar kredittrisikoen?
Dersom en bank gir fullfinansiering på en bolig til f. eks. 1 mill, så kan dette lånet deles i 2; Del 1 (som er
innenfor 75%) kan pakkes inn sammen med andre lån med tilsvarende eller bedre sikkerhet, og selges
som BK-obligasjoner, Mens Del 2 (de "øverste" 25%) forblir på bankenes bøker, hvor de tar både
kredittrisikoen, renteinntektene, og selvfølgelig også hovedstolen etterhvert som lånekunden nedbetaler
lånet?
Hvor utbredt er dette blant norske banker, og har dere statistikk på hvor stor prosentandel av norske
boliglån som er pakket på denne måten?
Med vennlig hilsen

Finanstilsynet:
Hei

Det vises til henvendelse vedrørende boligkredittforetak.

Bankene har anledning til å overføre boliglån til et boligkredittforetak. Bakgrunnen for bankene gjør dette er at boligkredittforetakene ofte får bedre funding i markedet. For at et boliglån skal kunne overføres til boligkredittforetaket, må belåningsgraden ikke overstige 75 prosent av forsvarlig verdigrunnlag (enkelte boligkredittforetak kan ha satt strengere krav). Lånet kan overføres som helhet hvis det ligger innenfor 75 prosent. For boliglån med belåningsgrad over 75 prosent, kan banken dele opp lånet i to lån og overføre delen som kvalifiserer til boligkredittforetaket, mens det resterende blir liggende i banken.

Det er deretter boligkredittforetaket som kan ta opp lån ved å utstede obligasjoner med fortrinnsrett. Boliglånskundene kan ikke motsette seg at lånet overføres til et boligkredittforetak. Det er boligkredittforetaket som er kreditor for lån som er overført, altså mottaker av renter og avdrag. Boliglån som er overført til et boligkredittforetak forsvinner fra bankens til boligkredittforetakets balanse.

Pr 31.12.2011 var 49% av kredittinstitusjonenes totale lån med pant i bolig balanseført i boligkredittforetak.Med vennlig hilsenPS. En blogger som kaller seg BoomBust har skrevet mye bra om dette, slik at den som vil vite mer kan ta en kikk på hans side.

Fra Krybben Til Graven

Hvordan få nordmenn til å by opp boligprisene enda mer?
Sørg for at de har mer EK å spytte inn når de skal kjøpe sin første bolig, vel!

Med utviklingen vi nå har, hvor førstegangskjøpere stadig oftere må ha hjelp av kausjonister (foreldre) for å komme inn i ponzispillet vi kaller "boligmarkedet", og stadig mer forbruk finansiert ved å bake alt mulig inn i boliglånet, ser det ut som denne utviklingen er i ferd med å kvele seg selv:
Har man finansiert alt fra bilkjøp, granittopp-kjøkkenbenker, ferier, og konstant oppussing for å "slå naboen", via lånevillige banker, med sikkerhet i egen bolig, vil andelen av foreldre som ikke ha plass til ungenes sidesikkerhet i egen bolig øke...Ikke bra for bank-businissen.

Heldigvis har bankene en løsning for dette, slik at neste generasjon også kan oppleve gleden av 90% belåning på boligen livet ut:

Get em while they're young...
Skader heller ikke at disse sparepengene vil fungere som funding for bankene, slik at de kan låne ut enda mer til boligkjøp...noe som sørger for enda høyere prisnivå for "babyene" når de en gang i fremtiden skal inn i boligmarkedet.

Men hey! Det gir jo mer renteinntekter til bankene....

T-minus 18

Vernede Banker

JPM mismarket verdien av sine tradingposisjoner, slik at regnskapet viste større overskudd enn hva som var reellt. Hvorfor? Bonuser beregnes ut fra overskudd...
Fra ZH:


Dette gjør de fordi de kan. Den eneste risikoen de store bankene løper er bøter. Bøter som utgjør bare en brøkdel av overskuddet svindelen har generert. Disse er da å regne -ikke som avskrekkelse, men som "cost of business". Så lenge svindelen ikke straffes med reaksjoner knyttet opp mot den/de personene som utfører de, vil dette fortsette...
Siden myndighetene gir rottene carte blanche, er det eneste som kan stoppe praksisen at parasittene dreper verten...
Og til det er det bare å si: T-18 mnd...

Her hjemme er det "gledelig" å lese at DNB (banken som selv tradet ulovlig på innsideinformasjonen relatert til deres egen redningspakke gitt av Kristin Halvorsen midt under finanskrisen...) har nytt godt av superbillige LTRO-lån i ECB.

Dette betyr heldigvis at det er nok penger til å fuele den norske boligbobla videre...i hvert fal ett stykke til.

T-18 mnd...
Back in black...

Etter en drøy sabbatsmåned pustes det nå nytt liv i Finansfeber. Registrerer at det ila. pausen har vært mer av akkurat det samme: Krise-løsning-ny krise, i eurosonen. Børsene opp-ned-opp. "Kommentatoreliten" her på berget er ute med sine sedvanlige permabullishe synspunkter (ett ærlig unntak er J. H. Andersen) for å enklere kunne pushe aksjer, fondsandeler, etc.

Spesielt synlig var dette for litt siden da nok ett "aksjer er møkkabillige" intervju med Jan Petter Sissener sammenfalt med at det dumpet inn ett tilbud om å delta i en emisjon i hans skadeskutte Sissener Sirius-fond...

Som en grei oppsummering kan man vel si at limboen fortsetter...med den ene forandringen at markedene blir stadig mer manipulerte. LIBORgate (som sannsynligvis ikke vil få veldig alvorlige følger for noen andre enn små, perifere aktører som ofres for syns skyld..) ble omtalt her på Finansfeber for litt over ett år siden, men har nå vokst til å bli en elefant så stor og plasskonsumerende at til og med MSM er nødt til å dekke saken.

Jeg har i mer enn en håndfull innlegg ila. det siste året satt ankomsten av D-day for vårt finansielle system, til tidsrommet fra siste halvår av inneværende år, til utgangen av 2013. Om jeg får rett gjenstår å se (her er det på plass med en påminnelse om at TBTB sin evne til å skyve på det uunngåelige tidligere har blitt undervurdert av yours truly), men personlig har jeg posisjonert meg deretter i gull, sølv, kontanter, samt en meget beskjeden aksjebeholdning ett lite knippe gruveselskaper som er så undervaluerte at de i praksis fungerer som perpetuelle call-opsjoner på metallene.

Når bloggen ble sparket i gang for litt over halvannet år siden var en av målsetningene å bidra til spredning av informasjon som ikke kommer gjennom i de tradisjonelle anonsespekkede happy-talk blekkene (papir -og nettbaserte). Dette er fremdeles en av de viktigste årsakene til Finansfebers eksistens.

I så måte kommer her link til en åtte siders rapport som befinner seg i klassen "must read" (jada, jeg vet det har blitt en del av de nå...).


T - 18 mnd...